Bitkisel Yağ Nedir ?

05-04-2022 23:56
Bitkisel Yağ Nedir ?
Bitkiler bizler için doğanın bir mucizesidir. Bitkisel yağların tarihi 5 bin yıl öncesine dayandığı söylenebilir. İbni Sina’nın bin yıl önceden yazdığı reçeteler günümüzü hala ışık olmaktadır.
 
Bitkisek yağlar sabit ve uçucu yağlar olmak üzere ikiye ayrılır.
 
Sabit Bitkisel Yağlar Nedir ?
 
Genellikle sıkma yöntemi ile elde edilmektedir. Meyve veya tohumlarda sıvı ya da katı halde bulunurlar. Suda çözünemezler. Soğuk veya sıcak presleme yöntemi ile elde edilir. Sıcak presleme yönteminde bitki veya meyve önce ısıl işlem ile kavrulur, sonra preslenir. Bu yol ile bitkiden daha çok yağ elde edilir. Bu yöntem yağdaki vitamin, mineral ve diğer sağlığına yararlı maddelerin yok olmasına sebeb olur. Soğuk preslenmiş yağlar doğrudan tüketime uygun olan , ısıl işlem olmaksızın sadece mekanik yöntem ile elde edilen yağlardır. Sağlık açısından soğuk presleme yöntemi ile elde edilen bitkisel yağlar tercih edilmesi daha uygundur.
 
Uçucu Bitkisel Yağlar Nedir ?
 
Su buharı distilasyonu ile elde edilir. Koku ve uçucu madde içerip suda çözünmezler. Çiçek , yaprak , ağaç kabuğu , meyve , bitkinin kendisi, kökleri ile elde edilerek kozmetik , gıda , kimya , ilaç gibi bir çok sanayi dalında kullanılır. Sabit yağlar ile belli oranlarda karıştırılarak da kullanılabilir.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.