Siyah , Yeşil ve Beyaz çay arasındaki fark nedir ?

06-04-2022 08:52
Siyah , Yeşil ve Beyaz çay arasındaki fark nedir ?

Ülkemizde her gün ciddi miktarda çay tüketiliyor. Büyük bir çoğunluk siyah çayı tercih ederken artan sağlıklı yaşam isteği ile birlikte yeşil ve beyaz çaya olan talep de giderek artıyor. Peki nedir siyah, yeşil ve beyaz çay arasındaki fark?

Yeşil çay, taze çay yapraklarının ısıl işlem, kıvırma ve kurutulmasıyla üretilmekte iken siyah çay üretiminde soldurma, kıvırma, oksidasyon ve kurutma yöntemleri uygulanmaktadır. Beyaz çay ise, çay bitkisinin sadece tomurcuklarının ve genç yapraklarının kullanılması yönüyle diğer çaylardan ayrılmaktadır.

 

Yeşil çay, siyah çayla aynı bitkiden ‘Camellia Sinensis’ten elde edilmesine rağmen; aralarındaki tek farklılık, işleme tekniğinden kaynaklanır. Yeşil çayın yaprakları, siyah çaya göre çok daha az işlem görür. Yeşil çay, yaprakların toplanır toplanmaz kavrulup hızla kurutulması ile elde edilir.

Yeşil çayın diğer türlere göre, antioksidan miktarı yüksek ve kafein miktarı da düşük.

 

Beyaz çayın ise üretimi için çay bitkisinin tomurcuklarının, birinci ve ikinci yapraklarının çok tazeyken koparılır. Yapraklarının soldurulup, dikkatle ayıklanıp ve fırında kurutulur ve beyaz çayın rengi, yaprak şekli ve kokusunun da soldurma aşamasında ortaya çıkar.

Beyaz çayın diğer çaylara göre daha pahalı olmasının sebebinin henüz açılmamış, çok taze çay yaprağı tomurcuklarından toplandığı için üretilebilecek miktarın az olmasından kaynaklanır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.